Vinobraní neodmyslitelně patří k podzimu. Nastává čas, kdy se sklízí vinná réva, a v městech s vinařskou tradicí se pořádají oslavy. Pojeďte s námi na vinobraní a naučte se tam správně degustovat víno. Zpestřete si podzimní dny vínem, kulturou a lidovými tradicemi. Tipy na podzimní vinobraní jsou tu!

Za vinobraním do Čech: na hrady, zámky a do měst

Vinobraní a burčákobraní se pořádá nejen na Moravě, ale i v Čechách. Vinobraní v Čechách sice nejsou proslulá jako na Moravě, ale budete se bavit stejně dobře a o kvalitní vína nebudete mít nouzi. Zjistěte s námi, kam se vydat za vinobraním do Čech:

  • Královské vinobraní na Točníku
  • Vinobraní v Kadani
  • Zámecké vinobraní Domousnice
  • Vinobraní na Vinici sv. Kláry v Troji
  • Vinobraní na hradě Loket
  • Krumlovské burčákobraní
  • Vinobraní na zámku Nelahozeves
  • Karlštejnské vinobraní

Za vinobraním na Moravu: tradiční moravská městečka

Když přemýšlíme, kam za vínem, jako první nás napadne jižní Morava. Kam až oko dohlédne, uvidíte vinice políbené sluncem. Při svých toulkách Moravou narazíte na vinné sklípky, kde můžete degustovat víno a seznámit se s vinařskou tradicí rodinných vinařství. Spojte poznávání Moravy s vinobraním a navštivte tyto akce:

  • Bzenecké krojované vinobraní
  • Velkopavlovické vinobraní
  • Burčákové slavnosti Hustopeče
  • Vrbovecké vinobraní
  • Vinobraní na zámku Valtice
  • Sedlecké vinobraní
  • Drnholecké vinobraní

Pokud jedete na vinobraní s milovníkem vín, překvapte svého vinaře originálním dárkem. Inspirujte se dárky pro vinaře a darujte mu před odjezdem na vinobraní vtipné tričko s vinným motivem, případně navrhněte vlastní potisk.

Jak správně degustovat? Zapojte všechny smysly

degustace vína

I naprostý začátečník v konzumaci vína se může naučit degustovat víno. Konečně nebudete dělit víno na kyselé a sladké, ale poznáte ho do hloubky a naučíte se rozeznávat kvalitu od patoku. Oblečte se na to stylově a tematicky a vezměte si na sebe originální tričko s nápisem Zraju jako víno. Přitáhnete v něm pohledy všech zúčastněných!

Čist další článek:  Skotsko jako tajemná země s dlouhou historií

Prozkoumejte obsah cukrů, kyselinek a alkoholu

Chuť vína ovlivňují hned tři složky: obsah cukru, kyselinek a alkoholu. Podíl těchto složek najdete na lahvích nebo na webových stránkách vinařů. Ochutnejte vína s různým obsahem těchto složek a najděte ideální poměr cukru, kyselinek a alkoholu.

Všímejte si u vín také dalších faktorů:

  • jakostních přívlastků
  • způsobu zpracování
  • barvy vína z bílých a červených hroznů
  • nádob použitých na výrobu vína: jak jednotlivé nádoby ovlivňují chuť vína

Začínáme degustovat

Sommelierem se nestanete ze dne na den. Kromě toho vznikají neustále nové odrůdy vín, takže máte o zábavu postaráno do konce svého života. Sommelieři doporučují ochutnat maximálně 12 až 15 druhů vína v jedné sérii a podělili se o rady, jak na to:

  • Nejprve prozkoumejte čistotu a barvu vína. Nakloňte sklenku proti bílému pozadí, nejlépe za denního světla.
  • Přičichněte si k vínu, zakružte s ním ve sklence a pozorujte, jak stéká po stěnách sklenice. Čím má víno vyšší obsah alkoholu či cukru, tím vyšší je jeho viskozita.
  • Po minutě opět nasajte vůni vína u vnitřního okraji sklenky a odhadněte kvalitu vína, odrůdu a přívlastek.
  • Poté ochutnejte malý doušek vína, poválejte ho na jazyku, nasajte ústy trochu vzduchu a vnímejte chuťovými pohárky chuť vína.
  • Víno spolkněte či vyplivněte a zaměřte se na chuťový dozvuk vína.

Jakmile začnete s degustací vín, budete nadšeně objíždět vinobraní a poznávat hloubku českých a moravských vín.

okwu

Pisálek a redaktor na Okwu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *