Zdravá výživa je pro nás stále důležitější, dbáme na kvalitní suroviny a víme, že olivový olej z pokrutin není totéž, co extra panenská varianta. Náročnost je zcela namístě, protože naše tělo si jistě žádá to nejlepší. Řecké olivové háje slibují první jakost, už jen proto, že historie pěstování oliv se zde počítá na desítky generací. A byla by pak škoda nedat takové pověsti šanci, vždyť by to jinak bylo jako nechat si ujít francouzské víno, polskou vodku a další typické krajové speciality.

Ptejte se po extra panenském oleji

Když si vybíráte, mějte přísná kritéria. Extra virgin olive oil totiž není automaticky vždy a všude, v supermarketových regálech se jej vlastně nedočkáte. Proč? To je jednoduché, obvykle zde už na lahvi, když se do její etikety trochu začtete, není vůbec deklarována země původu oleje – jen neurčité vyjádření, že máte před sebou směs z různých koutů EU.

Řecký olivový olej je ovšem zárukou vysoké kvality a vždy budete mít přesně označeno, odkud pochází. To je totiž velmi důležité, stejně jako ověření acidity výrobku. Olej z oliv s nízkou aciditou je zárukou, že za své peníze dostanete špičkovou jakost, o což tu přeci jde především, že?

Pokud hledáte pěkný dárek pro své blízké, manželku, tchyni nebo sestru, pak vězte, že designová lahev je dobrá volba. Jde o prezent, co pěkně vypadá, ale má také hodnotný obsah, tedy žádná druhá liga, ale jednoduše ta nejvyšší soutěž. Prémiový olivový olej je totiž garancí, že na svůj stůl dostanete produkt plný omamné vůně, jenž dochutí různé pokrmy a poradí si nejen s mořskými rybami, ale i různými specialitami – steaky, těstovinami, ale třeba také čokoládovým dortem. I do něj se totiž dá přidat pár kapek toho jedinečného olivového štěstí, s nímž slaví úspěchy šéfkuchaři snad úplně na všech kontinentech.


okwu

Pisálek a redaktor na Okwu